torsdag 25 oktober 2007

Städa upp er egen skit.

Lite argsint och politisk får man vara. Man måste. Och jag ska tjata lite om att jag blir tokig av "nya moderaternas" hippa jämställdhetspryl, ja. Men en liten fråga - exakt hur blir Sverige mer jämställt med er grej om hushållsnära tjänster? En moderat på tv förklarade att om kvinnorna känner sig hindrade att göra karriär på grund av hushållsarbetet så kan de nu, avdragsgiltigt och allt, skaffa någon annan som gör det! Oh well. Smart.

Grejen är: vem är det som kommer få lov att ta dessa jobb? Jo, andra kvinnor (förmodligen mindre utbildade och med annan etnisk bakgrund än svensk). Och är lönen på dessa jobb bra? Min fråga igen, exakt hur blir sverige mer jämställt av detta? Och så klassfrågan - blir det inte i praktiken som att gå tillbaka ungefär 100 år, när de rika hade tjänstefolk som städade upp deras skit? Och var finns männen i denna jämställdhetsplan? Det är ett praktiskt sätt att låta vissa män fortsätta med att slippa göra hushållsarbete, ja visst, för nu kommer en annan kvinna hem och lagar deras mat och tvättar deras kallingar istället. Fint.

Och då, exakt hur blir sverige då ett mer jämställt land? För är det inte så att jämställdhet innebär samma möjligheter och samma ansvar för alla... även för ens egna smutstvätt och damråttorna i hörnen?

1 kommentar:

Anonym sa...

åh herregud. kan inte mannen göra hälften av arbete så hindras de lika mycket och alla kan göra karriär på lika villkor. alla borde hindras lika mycket av hushållsarbete, hurraaaa.